Celstraf geëist vanwege wapenvondst

Hengelo – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 12 maart een gevangenisstraf van drie jaar geëist waarvan één jaar voorwaardelijk (met een proeftijd van drie jaar) tegen een 28-jarige man uit Hengelo. Het OM acht bewezen dat hij in een woning van een vriend in Hengelo enkele zeer zware wapens heeft bewaard voor een criminele groep.

De politie trof er in november 2018 twee automatische vuurwapens aan met bijbehorende patronen, een opzetstuk om machinegeweren geschikt te maken voor het afschieten van geweergranaten en vier geweergranaten. Twee van die granaten waren zo krachtig dat daarmee pantservoertuigen zouden kunnen worden doorboord. De officier sprak tijdens de zitting over een ‘exceptioneel zwaar wapenarsenaal’.

Uit onderzoek is gebleken dat één van de automatische wapens is gebruikt bij de beschieting van een woning aan de Benkoelenstraat en Club LuxXx aan de Brinkstraat in Enschede op 19 september 2017. De verdachte heeft een veilige en moeilijk te ontdekken verbergplaats geboden voor de wapens, zodat een criminele groep er op ieder gewenst moment over kon beschikken, volgens de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Almelo.

Politie en justitie zijn de verdachte op het spoor gekomen doordat is meegelezen met het versleutelde berichtenverkeer via cryptofoons die gebruikmaakten van de applicatie Ironchat. Vorig jaar november maakten politie en justitie bekend dat zij enige tijd in staat zijn geweest mee te kijken met chats tussen criminelen.

Gelet op de ernst en impact van de wapenvondst op de samenleving en de woonomgeving, vindt de officier een jarenlange celstraf op zijn plaats. De verdachte heeft een bekennende verklaring afgelegd.